HSP relatiecoaching

Een liefdevolle, onvoorwaardelijke relatie houdt in…

Verbonden zijn in vrijheid
Geen verwachtingen en geen verplichtingen hebben
Eerlijk communiceren van hart tot hart
Gewoon zijn wie je bent


Heb jij zo’n liefdevolle, onvoorwaardelijke relatie? Of schort er het een en ander aan?

Voel je je niet gezien, gehoord en/of begrepen?
Zijn jullie uit elkaar gegroeid sinds jij ‘aan jezelf werkt’?
Praten jullie amper of helemaal niet meer met elkaar?
Voel je minder en schrik je daarvan?
Verloopt jullie communicatie moeizaam?
Weet je niet of je bij elkaar wilt blijven?
Zijn er voornamelijk irritaties en ruzies?
Trek je je veel terug en voel je steeds minder de behoefte om te delen?
Zit je steeds minder lekker in je vel?
Heb je moeite met je eigen ruimte innemen?
Voel je meer en meer de behoefte alleen te zijn?
En vind je dit doodeng, want wat nu?

Ja? Dan schort er waarschijnlijk het een en ander aan de

RELATIE DIE JE HEBT MET JEZELF.

Tot deze conclusie kwam ik na een relatie van negen jaar. Hoe graag ik ook met mijn vinger naar ‘die ander’ wilde wijzen, het lukte me niet. Diep van binnen wist ik dat de kern van het ‘probleem’ in mijzelf zat.

Als je gedoe hebt in je relatie, heb je gedoe met jezelf. Zo zie ik het. Het is makkelijker om jouw ongemakken op de ander te projecteren, maar niet heel eerlijk naar hem of haar en jezelf. Je partner fungeert als een spiegel. Hij of zij triggert stukken in jou die nog gezien en geheeld mogen worden.

• Vind je dat de ander niet goed luistert en jou niet goed begrijpt?
Luister jij wel naar je eigen behoeftes en begrijp jij wél hoe je in elkaar zit?
• Doet die ander te weinig in jouw ogen?
Doe jij te veel en heb je graag de controle?
• Heb je verwachtingen van de ander?
Verwacht jij veel van jezelf?
• Vind je de ander niet lief genoeg?
Ben jij lief genoeg voor jezelf?

Dit zijn zo een paar voorbeelden. Alles wat je van de ander vindt, zegt iets over jou.

Is het hebben van een relatie moeilijker als je hooggevoelig bent?
Nee, in wezen niet. Het gaat erom dat je in een relatie zit die bij je past.

Als hooggevoelig mens in deze wereld vol prikkels kan het lastig zijn jezelf staande te houden. Dit geldt ook voor de relatie waar je in zit. Je bent er graag voor die ander en voelt de behoefte van de ander vaak beter aan dan die van jezelf, waardoor je het contact met je binnenste, je wezen, kwijtraakt. Uitleggen hoe je je voelt, kan ook uitdagend zijn, want hoogstwaarschijnlijk is je partner allesbehalve hooggevoelig. Onprettig vergelijkingsmateriaal, want hij of zij kan wel alles aan: werken, sporten, sociale contacten, feestjes, noem maar op. In het begin doe je mee, want aanpassen en je grenzen niet goed voelen en/of aangeven zijn een paar van je valkuilen. Dit kan je een gevoel van zwak-zijn geven, wat de strengheid richting jezelf en het ‘Kom op joh!’ alleen maar erger maakt. Tot er een punt komt dat je gaat twijfelen, je moe voelt en er vooral veel irritaties zijn. Je voelt je bozig en je bent niet meer wie je was aan het begin van jullie relatie. Richting wie is die boosheid gericht denk je?

HSP zijn en een relatie hebben die bij je past
Toen ik getrouwd was en samenwoonde, vond ik het lastig mijn eigen ruimte in te nemen. Ik voelde me makkelijk en snel overspoeld door de energie van de ander. Hierdoor werd de behoefte om vaker alleen te zijn groter en groter. Dit had ik niet alleen nodig om de dagelijkse prikkels te verwerken, maar ook om weer op te laden om de dag erna weer ‘aan te kunnen’. Als ik thuiskwam en het huis niet voor mezelf had, voelde ik dat als meer prikkels. Dit stapelde zich op, tot het moment dat ik mezelf helemaal kwijt was. Ik besefte toen nog niet dat ik hooggevoelig was en had er ook moeite mee dat ik het niet ‘gewoon’ fijn vond om samen te wonen en elkaar daardoor vaak te zien. Mijn semi-serieuze voorstel om een lat-relatie te beginnen werd niet serieus genomen. Logisch ook, want ik nam mijzelf op dat moment niet serieus genoeg. Bij ons volgde er uiteindelijk een scheiding. Dit was onontkoombaar. Hij ging bij me weg. Hij was moedig door die stap te zetten. Hoe pijn dit ook deed, diep van binnen wist ik dat het klopte. Ik moest en mocht met DE RELATIE DIE IK HAD MET MIJZELF aan de slag, want daar was iets grondig mis mee.

Door de goeie relatie die ik nu heb met mijzelf, heb ik nu ook een liefdevolle relatie met iemand bij wie ik voor de volle 100% mezelf kan zijn. Met mijn hooggevoeligheid en mijn specifieke grenzen als het gaat om bijvoorbeeld sociale verplichtingen en de frequentie van elkaar zien. Als ik alleen wil zijn, ben ik alleen. Mijn ruimte neem ik in omdat ik niet anders kan en omdat een relatie voor mij op een andere manier niet werkt, zo is gebleken.

Ik wil hier niet mee suggereren dat scheiden en een lat-relatie beginnen voor ieder hooggevoelig mens dé oplossing is, zeker niet. Het is een persoonlijk verhaal. Wat ik ermee wil zeggen, is dat het ontzettend belangrijk is dat jij je als hooggevoelig mens goed voelt in de relatie die je hebt. Dat jij jezelf bent en mag zijn met je hooggevoeligheid. Met jouw grenzen en specifieke wensen. Met je verlangen om alleen te zijn en dingen voor en met jezelf te doen.

Hoe kom je daar?
♥ Accepteer je eigen hooggevoeligheid en wat daarbij komt kijken. Als jij het niet accepteert, hoe kan die ander het dan begrijpen en accepteren?
♥ Word goeie vrienden met jezelf en je hooggevoeligheid!
♥ Integreer je hooggevoelig zijn in je relatie. Neem je eigen plek in. Geef je grenzen aan en laat horen, zien en voelen wie je bent, zodat die ander jou beter begrijpt.
Ervaar wat dit met je doet. Geeft het je energie, zelfvertrouwen en zit je beter in je vel?

De sleutel tot heling is de relatie met jezelf herstellen.


SOS relatiecoaching
Zit jij momenteel in een relatiecrisis of heb je vragen rondom je relatie?

Ik ben er graag voor jou, als klankbord en spiegel. Ik luister écht naar je, oordeel niet en stem mij makkelijk op je af (voordeel van HSP zijn:-)). Zo hoor ik niet alleen wat je zegt, maar voel en zie ik ook hoe je energie is, wat mij helpt inzicht te krijgen in wie jij bent. Door mijn ervaringen hoop ik jou te inspireren je eigen ruimte in te gaan nemen, voor jezelf te kiezen en met meer zelfvertrouwen en zelfinzicht in je relatie en daarmee in het leven te staan.

SOS relatiecoaching is geen relatietherapie waar je met je partner naartoe gaat. Het gaat mij om jou. Als jij werkt aan de relatie die jij hebt met jezelf, kan de relatie die je hebt met je partner verbeteren. Let wel, dit is geen garantie. Het is afhankelijk van wat er gebeurt tijdens de sessies en tot wat voor inzichten je komt. Inzicht zet vrijwel altijd aan tot verandering. Welke verandering, welke beweging je gaat maken, is nu nog een vraag en straks een weten van binnenuit.

Na de sessies:
– ben je je bewust van de onderliggende patronen in jezelf en je relatie
– heb je inzicht in de valkuilen van je hooggevoeligheid
– durf je je grenzen aan te geven zonder schuldgevoel
– denk je minder en voel je meer
– voel je je een positiever en blijer mens
– ben je minder streng en zachter voor jezelf
– ben je (op weg naar) goeie vrienden (zijn) met jezelf
– weet je beter wie je bent en wat jij nodig hebt om je goed te voelen

Hoe, wat en waar
Elk gesprek duurt 1 tot 1,5 uur.  Locatie: praktijkruimte bij mij thuis in Yde.
Desgewenst kan met goed weer het gesprek ook buiten op een mooie locatie plaatsvinden.
Kosten per gesprek €75,00.

Wil je eerst gratis en vrijblijvend kennismaken? Klik dan hier. 
Ben benieuwd naar je verhaal!